Rehabilitar una finca antiga a Barcelona

Una escala com a font de llum

Carrerons i racons, angles de llum on amagar històries. Rehabilitar una finca antiga a Barcelona suposa enfrontar alguns dels trets característics del centre de qualsevol ciutat europea. Els carrers estrets, els mapes complexos, es converteixen per a un estudi d’interiorisme en grans reptes que salvar. En aquest projecte d’interiorisme a Barcelona treballem sobre una casa en el cor del carismàtic barri de Gràcia intentant fer nostres els seus desafiaments fins a crear un projecte de gran personalitat.

Entre les nostres principals dificultats estava afrontar la verticalitat de l’edifici inicial amb poca llum en les plantes inferiors i la necessitat de privacitat respecte al carrer, sobretot en la planta baixa. Després de derrocar l’estructura interior, hem dissenyat una escala blanca amb sòl de cristall que fa les vegades de celobert, il·luminant tot l’espai i comunicant les tres plantes resultants mitjançant línies lluminoses i geomètriques.

Per a una major amplitud, es va optar per instal·lar parets mòbils, en realitat portes corredisses, que permeten tancar els dormitoris de la planta baixa i el primer pis permetent una major o menor intimitat segons el moment. Així, s’amplia el saló a dos espais i dues altures aconseguint que rehabilitar una finca antiga a Barcelona no suposi prescindir de les habitacions diàfanes que es reparteixin la llum. A més, en aprofitar els grans finestrals exteriors es va aconseguir gaudir al cent per cent de l’agradable canvi de to que la casa adopta conforme passa el dia.

En la planta superior, comunicada amb l’edifici annex, es va instal·lar un segon saló en que el seu extrem es va instal·lar una compacta cuina americana de línies depurades cent per cent Vertex. Portes laminades en blanc, un armari de rebost i una zona d’aigües que mira al saló també en rigorós blanc, amb un toc contemporani, encaixen a la perfecció amb la llum que ja inunda el pis i que és avantsala de la terrassa superior, dissenyada per gaudir del sol i l’ombra sense renunciar a la privacitat.

Fotografia: Gonzalo Höhr.
Lloc: Barcelona.