Una cuina silenciosa

Sistema de politges per ocultar la zona d’aigües

A l’illa de Menorca, assumim el projecte d’aquesta cuina només amb la premissa que fos totalment tancada, una cuina silenciosa que no es mostrarà a sí mateixa, però que mirarà al saló i menjador oberts i contigus. Es tractava de la casa del Miguel Ángel Apeztegia i la Sandra Díaz, una parella d’arquitectes que considera la cuina com l’espai més important de la casa, per bé que volien dotar-la d’un aire discret. D’aquesta manera, es va idear una estructura com dues caixes perfectes que ocultessin el seu contingut perquè, des dels espais propers, només s’intuïssin les seves possibilitats.

El repte es va plantejar a l’hora d’ocultar la zona d’aigües, que es va dissenyar camuflada i amb l’objectiu que robés el menor espai possible a l’àrea de treball. La solució va arribar per una porta d’estil garatge, amb un sistema de politges i contrapesos que fan que la seva obertura sigui molt senzilla i no requereixi cap esforç.

Pensant a instal·lar, a més, una major quantitat d’emmagatzematge al voltant de la zona de cocció, els mobles alts es van suspendre de la biga del sostre mitjançant unes peces metàl·liques especials. Continuant amb la idea d’ocultar al màxim els electrodomèstics, l’accés al microones es va pensar des de dintre de la fornícula i el forn es va col·locar baix perquè no es veiés directament des de la zona del menjador. El mobiliari es va resoldre amb el sistema b3 de bulthaup acabat laminat amb cantell laminat en granit i blanc alpí.